Resa med ditt djur
Det är viktigt att djur som transporteras mellan länder inte för med sig smitta. Därför finns det regler som den som tar djur över gränser måste följa. Reglerna ska också motverka otillåten handel och smuggling av djur. Reglerna för Dig som reser med djur från Sverige varierar beroende på vilket djurslag det handlar om och vart Du ska resa med ditt djur.

Det här bör du alltid tänka på
Skaffa skriftlig information från veterinärmyndigheten i det aktuella landet om vad som krävs för att få ta in djuret i landet. För att få föra djuret tillbaka till Sverige från ett annat land finns det införselregler. Införselreglerna till Sverige och mycket annan information hittar du på jordbruksverkets hemsida www.jordbruksverket.se.
Glöm inte bort att kontrollera om Du ska avmaska hunden. Oftast måste djuret vara vaccinerat mot Rabies, uppdaterade regler för detta finner Du på jordbruksverkets hemsida. Grundvaccinera djuret mot infektionssjukdomar, även om det inte krävs enligt lag. Ibland kan djuret behöva vaccineras mot andra smittsamma sjukdomar, exempelvis leptospiros.

Djuret ska vara id-märkt
Hunden eller katten måste vara identitetsmärkt med tatuering eller ett mikrochip av ISO-standard. Det är veterinärer som märker djuren. Från och med 2011 ska djuret vara chipmärkt för att få resa mellan länder inom EU.

Djuret ska ha pass för sällskapsdjur
Du skaffar passet hos din veterinär. I passet finns plats för veterinärens notering av utförda vaccinationer och behandlingar. Du får inte själv föra in några uppgifter i passet, men du kan visa dina gamla vaccinationsintyg för veterinären så att denne kan föra in uppgifterna i passet.

För att Ni skall få passera den Norska gränsen med ert djur gäller följande

Hunden måste ha ett pass, om Ni inte har ett pass till Er hund kan vi hjälpa er med detta

Hunden måste vara identitetsmärkt med chip, om hunden har en läslig tatuering som är gjord före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där datumet för tatueringen framgår behöver dock inte hunden märkas om med chip.

Vid resa till Norge enstaka tillfällen

Hunden måste avmaskas med ett preparat som tar rävens dvärgbandmask.

Avmaskningen skall ske minst 24h innan avresa och max 120h innan avresa.

Avmaskningen måste bevittnas av veterinär som dokumenterar detta i hundens pass.

Om Ni reser till Norge regelbundet

Två avmaskningar med max 5 dygns mellanrum därefter en avmaskning inom 28 dygn. Tänk på att det inte får gå över 28 dygn mellan avmaskningarna, om så är fallet måste en ny grundavmaskning ske, dvs två avmaskningar med max 5 dygns mellanrum.

För mer information gå in på www.mattilsynet.no

Källor; www.jordbruksverket.se, www.skk.se

  • Just Nu!

Warning: Attempt to read property "queue" on null in /customers/9/1/e/nvsp.se/httpd.www/wp-includes/script-loader.php on line 2678 Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /customers/9/1/e/nvsp.se/httpd.www/wp-includes/script-loader.php on line 2678